Facebook

Flere klatrevægge i Danmark

                                                                                                                                                                                                                                                              DKlaF logo 08
Klatresporten har gennem de sidste år gennemgået en dramatisk udvikling – både i forhold til målgruppe, discipliner, tilgængelighed og vækst.

Vi har lavet en kort video som fortæller den nye historie om moderne klatring

 

Ny Klatrekultur
Begrebet “klatring” har blandt Danskerne ledt tankerne i retning af ekstreme vågehalse i bjergene eller en underholdende èngangs-oplevelse for at se hvor højt man “tør” klatre op! 
Sådan er det ikke længere! – Klatring er i dag en urban sport, som foregår på let tilgængelige klatrevægge i idrætshaller, på skoler og i store klatrehaller.

Klippeklatring og bjergbestigning er stadig en vigtig del af klatremiljøet. Det er her sporten har sine rødder men for de fleste af tidens klatrere er klatring i naturen “et ekstra lag” som kan lægges ovenpå træningen i klatrehallen.

Foto: Ulrik Hasemann

Blocs & Walls i København – Masser af bouldervægge og høje vægge
Foto: Ulrik Hasemann

Fleksibel sport som kan noget andet!
Klatring har stor bevægelses- og sundheds-mæssig værdi fordi sporten på én gang udfordrer både det legende, det tekniske, det fysiske og det mentale – men det vigtigste er at klatring er super sjovt!

Det er stadig kun få som træner til konkurrencer. De fleste finder motivationen andre steder – De konkurrerer med sig selv og vennerne og med klatreruternes graderingssystemer er det let at se udvikling og fremgang. Klatretræning giver samtidigt en god allround work-out og mange skifter fitness-centeret ud med sjovere træning i klatrehallen. En anden tendens er at mange studerende skifter fredagsbaren ud med aktiv klatretræning efterfulgt af hygge i klatrehallens cafe.

Klatring er en meget homogen sportsgren hvor alle klatrer sammen – man er med andre ord ikke opdelt efter alder, køn og niveau. Alle klatrer sammen og præstations-niveauet er individuelt. Lette og svære ruter er placeret tæt op ad hinanden så man kan sagtens have Danmarksmesteren og begynderen fuldt udfordret lige ved siden af hinanden. Familien kan dermed dyrke klatring sammen og samtidigt og alle kan få det maksimale ud af træningen – det er ret unikt!

Klatreforbundets ca. 7.000 medlemmer er fordelt på 4/5-dele voksne og 1/5-del børn – I andre idrætter er det omvendt. Det er let at starte op med klatresport selvom man er voksen og det er der ikke mange andre idrætter som kan prale af!

Boulder Gym 2, Walltopia

Træningen har ofte en meget fri og social karakter

Klatresporten er fri og fleksibel
Det moderne menneskes vilkår og fritid er ændret og de klassiske idrætstilbud med faste ugentlige træningstider har svære vilkår. Klatresporten udøves i et frit og fleksibelt miljø hvor træningen kan indpasses i en travl og uforudsigelig hverdag – ligesom i et fitnesscenter. Et medlemskab i en klatreklub udløser mange steder et nøglekort og så er der fri adgang til faciliteterne.

Øvede klatrerer organiserer ofte selv træningen sammen med vennerne men det moderne klatrecenter tilbyder også introduktionsforløb, fællestræninger og klassisk holdtræning. Du vælger selv!

bw_day_of_the_boulder_2014-3148

Børn, voksne, piger, drenge, øvede og begyndere – alle klatrer sammen

Sikkerhed
Klatring på klatrevæg er en meget sikker sport med forholdsvis få skader. De skader der kan opstå er at sammenligne med andre sportsgrene og er i kategorien vrid og overbelastning.

Klatresportens potentiale
Klatresporten har vokset støt og hurtigt gennem de sidste år og hvis vi ser på landene omkring os tyder alt på at vi står overfor en markant vækst. For at væksten for alvor kan komme igang skal der bygges mange flere klatrevægge i god kvalitet. Erfaringerne er da også de samme alle steder – hvis der bygges en moderne klatrehal fyldes den hurtigt op med glade brugere.

Her er nogle tal:
Antal
–  ca. 35 mio. klatrerer på verdensplan
–  7.000 organiserede Danske klatrerer.  –  Dansk Potentiale  5 promille = 27.500
Vækst
– Klatring har fra 2013 – 2015 vokset med ca.  13.000 nye klatrerer pr. dag (ca. 5 mio. pr. år)
Nabo-sammenligning
– Hos vores nærmeste naboer klatrer gennemsnitligt 5 promille af befolkningen  (Norge / Sverige / Tyskland / Holland / England)
Homogenitet
–  38% af klatrerne er unge under 18 år
–  39% af klatrerne er piger/kvinder

Dansk Klatreforbund arbejder målrettet  mod at øve udbudet af modern klatrefaciliteter
Vi har udarbejdet en lang række værktøjer som kan understøtte alle processer i arbejdet med at etablere klatrefaciliteter. Vi står klar med GRATIS rådgivning til dit klatrevægsprojekt uanset om det er en klatreklub, en skole, et kommunalt eller privat projekt.

Kontakt Dansk Klatreforbunds Udviklingskonsulent

Carsten Lau Isaksen
Mobil 21 19 34 30
Mail: carsten@klatreforbund.dk

 

 

DKlaF logo 08

 

CyberChimps